door de bomen het bos zien

Op deze website vind je informatie over een aantal publicaties waarmee ik me de afgelopen jaren heb bezig gehouden. Schrijven en literatuur zijn voor mij belangrijk als creatieve uitingsvorm. 

Eerst heb ik een roman met een dubbele verhaallijn gepubliceerd onder de titel 'Met zijn grote gonzende hoofd'. Het gaat in de ene verhaallijn over drie vrienden die een jungletocht in Borneo doen, als onderbreking van het normale leven. De tweede lijn gaat over een liefdesgeschiedenis van de ik-figuur die zich afspeelt in de roerige jaren 80. De zware jungletocht stelt de vriendschap van  de drie op de proef. De liefdesgeschiedenis verloopt ook niet naar wens. Het ging mij om het spanningsveld tussen die twee verhalen. Hoe oprechte bedoelingen toch kunnen falen.

Daarna raakte ik geïntrigeerd door de sonnetten van Shakespeare. Dat begon heel klein met een poging om één van de sonnetten te begrijpen. Waar gaat dit over? Wat staat hier nou? Het bijzondere was dat na zoveel jaren die liefdespoëzie nog steeds aanspreekt, het gaat over universele gevoelens. En dat Shakespeare de meeste sonnetten vooral voor een mooie jongeman heeft geschreven wist ik net als veel anderen niet. Ik heb een hertaling gemaakt die niet de strakke sonnetvorm met eindrijm en metrum volgt maar probeert zo eenvoudig mogelijk de bedoeling in hedendaags Nederlands (maar wel in poëzie) weer te geven.

Marien de Bruijn (1958) woont in Utrecht, schrijft proza en poëzie. ‘Met zijn grote gonzende hoofd’ is zijn eerste roman en voor het eerst gepubliceerd in 2015, een verbeterde heruitgave is beschikbaar sinds 2023. Behalve op papier is de roman ook als e-book verkrijgbaar. 'De liefdesavonturen van Willy the Shake' is een vrije hertaling van de 154 sonnetten van William Shakespeare, gepubliceerd in 2021, alleen op papier.


EmailInstagramFacebookLinkedIn